نقش بسته بندی در صادرات

نقش بسته بندی در صادرات

امروزه نقش بسته‌بندی به مانند «کارت ویزیت» شرکت است و در موفقیت کسب و کار نقش زیادی دارد. بنابراین، شناخت مصرف‌کننده بین‌المللی، عادات مصرف آنها و قوانین هر کشور برای تطبیق بسته‌بندی با بازار بسیار با اهمیت است.

بسته بندی، نقشی حیاتی در فرآیند برندسازی محصول دارد. برندسازی مستلزم داشتن لوگو، رنگ خاص برای بسته‌بندی، شعار و انواع دیگر تصاویر است که محصول یا کسب و کار را از رقبای آن متمایز می‌کند. اهمیت نام تجاری و بسته‌بندی یک محصول در فضای قفسه، زمانی که با بسیاری از محصولات مشابه دیگر در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند بیشتر مشخص می‌شود خصوصا در فضایی که رقابت آزاد است و برندهای مختلف از سراسر جهان امکان حضور در بازار را دارند. بسته بندی مناسب می‌تواند یک محصول آشنا را از سایر محصولات متمایز کند و مشتری را وادار کند تا قبل از بررسی گزینه‌های دیگر، آن را انتخاب کند. طراحی بسته بندی چشم نواز می‌تواند محصول را از سایر محصولات موجود در بازار متمایز کند، چه در قفسه‌های فروشگاه‌ها و چه در صفحات یک سایت.

عوامل مهم در طراحی بسته بندی

در طراحی بسته‌بندی مهم است که به این سوال پاسخ داده شود که چگونه این طرح می‌تواند مشتری را متقاعد کند تا محصول را انتخاب کند یا به بیان ساده‌تر آیا این طرح توانایی ارتباط با مشتریان را دارد؟

پس از آماده شدن طرح نیز باید آن را بر اساس چند معیار ارزیابی کنیم که به ترتیب شامل موارد زیر است.

  • درک آسان: با نگاهی ساده مصرف کننده باید بفهمد که محصول ارائه شده چیست و چه کار کردی دارد
  • شفافیت و صداقت در طراحی: لازم است مطمئن شویم که طرح و تصاویر استفاده شده روی بسته بندی تا حد امکان واقعی باشند و دقیقا محصول و کارایی آن را نشان دهد و از اغراق بپرهیزیم
  • انعطاف پذیری: مهم است که طراحی بسته بندی بتواند گروه کالاهای مشابه تولید شده وکالاهای جدیدی که در آینده تولید خواهند شد را پوشش دهد
  • برچسب زنی: از جمله موارد ضعف و یا برخی مواقع شکست در صادرات عدم رعایت الزامات برچسب زنی کشور مقصد است. حتما باید صادرکنندگان عزیز قوانین برچسب‌زنی کاربردی و الزامی را بررسی کنند. مثلا در برخی کشورها نوشتن کالری و یا مشخصه های تغذیه‌ای مواد غذایی الزامی است یا باید نحوه دور انداختن آن توضیح داده شود
  • استحکام: خصوصا هنگامی که قرار است محصول مسیر طولانی را طی کند باید بسته‌بندی را فراتر از استانداردهای بازار داخلی طراحی کنیم تا هنگامی که به دست مصرف کننده می‌رسد نیز همان ظاهر زیبایی را داشته باشد که پس از تولید 

برندهای بزرگ اهمیت بسته‌بندی را به خوبی درک کرده و آن را نه تنها به عنوان محافظ کالای خود، بلکه به عنوان بخشی ضروری از تلاش‌های برندسازی و بازاریابی خود می‌بینند. بسته‌بندی شما امضایی است که از خود به جا می‌گذارید و این توانایی را دارد که مشتریان امروزی را بسیار بهتر از تاکتیک‌های فروش و تبلیغات قدیمی جذب کند.

عملکرد بسته بندی

بسته‌بندی را می‌توان بر اساس عملکرد در سه مرحله دسته‌بندی کرد:

مرحله اولیه: این مرحله اولین لایه در بر گیرنده محصول است که در تماس مستقیم با محصول می‌باشد.

این مرحله یکی از مهم ترین مراحل عرضه کالاست که می‌تواند یک مزیت رقابتی نیز به شمار رود. وظیفه اصلی بسته‌بندی اولیه محافظت از کالا از زمان تولید تا توزیع و رسیدن به دست مشتری است. همانطور که گفته شد در بازار رقابتی امروز جذابیت ظاهری بسته‌بندی از جمله ویژگی‌هایی است که در تصمیم‌گیری مشتری به خرید بسیار حائز اهمیت است. از این رو یک بسته‌بندی خوب در مرحله اولیه  باید ویژگی‌های زیر را داشته باشد:

  • محافظت از شکل و خواص کالا
  • اطلاعاتی که محتوای داخل بسته بندی را مشتری بیان کند
  • طراحی خلاقانه جذاب
  • علاِئم ایمنی و اطلاعات بازرگانی مناسب
  • اطلاعات ساخت، تولید و مصرفی

مرحله دوم: این مرحله، بعد از مرحله‌ی اولیه و معمولا برای دسته‌بندی گروه‌های مختل کالاهای تولید شده و حمل راحتتر کالا از محل تولید مورد استفاده قرار می‌گیرد. بسته‌بندی در این مرحله باید ویژگی‌های زیر را داشته باشد:

  •  برای نگه داری کالا در انبار با توجه به ماهیت کالای بسته بندی شده مناسب باشد
  • اطلاعات کلی در مورد کالا بر روی درج شده باشد
  • بسته بندی برای حمل و نقل نسبتا طولانی عمدتا داخلی مناسب باشد
  • بسته بندی مقاوم باشد
مرحله سوم: مرحله سوم که به آن بسته‌بندی حمل و نقل هم گفته می‌شود، عموما توسط شرکت‌های صادرکننده و یا متصدیان گمرک صورت می‌گیرد. هدف از این نوع بسته‌بندی، جابه جایی کالا برای مسافت نسبتا طولانی است. این نوع بسته‌بندی باید برای حمل و نقل و لجستیک مناسب باشد. بسیاری از شرکتهایی که برنامه‌ریزی مناسبی در امر صادرات ندارند و یا خود کنترل مناسبی بر روی ارسال محصولشان به بازارهای مقصد ندارند در این نوع بسته‌بندی احیانا به جهت کاهش هزینه، کیفیت مناسب را رعایت نمی‌کنند و این باعث می‌شود محصول در طی زمان و مکان به مرور کیفیتش کاهش یابد. بسته بندی در  مرحله سوم انواع مختلف دارد و بر اساس نوع، هر بسته بندی باید ویژگی‌های جداگانه داشته باشد.
 
بسته بندی آزاد: از این نوع حمل و نقل که برای حمل کالاهای بسیار بزرگ استفاده می‌شود مانند ماشین آلات و محصولات حجیم و سنگین. در این حالت هیچ نوع بسته‌بندی خاصی انجام نمی‌شود و خطر آسیب به کالا وجود دارد.
 
 استفاده از بشکه: این نوع حمل و نقل برای موادی که به شکل پودر یا مایع هستند مناسب است. مانند نفت و مشتقات نفتی. از جمله ویژگی‌هایی که در این نوع حمل و نقل می‌توان به آن اشاره کرد، کیفیت بشکه‌ها حامل مواد است. بر اساس ویژگی موادی که توسط این بشکه ها حمل می‌شود جنس و کیفیت بشکه های حامل باید مورد توجه قرار گیرد.
 
 استفاده از باکس یا صندوق: استفاده از باکس، یکی از محبوب‌ترین روش های حمل و نقل می‌باشد. این نوع بسته‌بندی در صادرات به علت سهولت در جابجایی و امنیت پر طرفدار می‌باشد‌. از جمله ویژگی که در انتخاب باکس‌های حمل و نقل باید به آن توجه کرد استحکام آن است. بسته به نوع موادی که توسط این باکس‌ها جابجا میشو باید به استحکام آنها توجه گردد.
 
 استفاده از کانتینر: در این روش بسته‌بندی از باکس‌های فلزی بزرگی که به آنها کانتینر گفته می‌شود برای حمل و نقل استفاده میشود . این باکس‌های فلزی برای حفاظت از کالای مورد حمل بسیار مناسب بوده و امنیت بالایی نیز دارد.
 

 جمع بندی

به ندرت می‌توان سازمانی را یافت که برای بحث بسته‌بندی محصولات خود از نظرات مشاورین و متخصصین امر و آخرین دانسته‌های علم بازاریابی و تبلیغات استفاده کنند؛ بیشتر حواس معطوف خود محصول است. حال آنکه آنچه مشتری اول و قبل از محصول می‌بیند بسته‌بندی آن است و بر اساس آن تصمیم می‌گیرد که خرید را تجربه کند یا خیر.
 
بسیاری از شرکتها در سراسر جهان بازارهای بکر و مستعد را به خاطر بسته بندی از دست داده‌اند نه خود محصول. عجیب است که با این حجم از تجربه‌های تلخ همچنان این مقوله دست کم گرفته می‌شود. اگر بنا دارید که مقوله حضور در بازارهای بین‌المللی بیاندیشید حتما این مبحث را به طور کاملا حرفه‌ای دنبال کنید و انواع بسته بندی‌های لازم برای ارائه محصولی سالم و با کیفیت به دست مشتری را در نظر بگیرید و این بخش را از یاد نبرید؛ بسته‌بندی به نوعی سرمایه‌گذاری است نه هزینه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *